Συλλογές της ημέρας

Ψηφιοποιημένα Λεξικογραφικά Δελτία

Ψηφιοποιημένα λεξικογραφικά δελτία του ΚΕΝΔΙ που έχουν μελέτες για τις νεοελληνικές διαλέκτους και ιδιώματα.

Ξάνθος Λευτέρης (1945- )

Βιογραφικό σηµείωµα Ο Λευτέρης Ξάνθος γεννήθηκε το 1945 και το 1963 βρέθηκε στην ∆υτική Γερµανία για σπουδές. Σπούδασε στη Σχολή καλών Τεχνών του Ντύσσελντορφ και το 1977 επέστρεψε µόνιµα στην Ελλάδα. Στην διάρκεια της δικτατορίας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση στις γραµµές του ΠΑΜ, του οποίου υπήρξε ενεργό στέλεχος. Παράλληλα, ήταν µέλος του Γραφείου ∆υτικής Γερµανίας /∆υτικού Βερολίνου του ΚΚΕ εσ. και δραστηριοποιήθηκε επίσης στο Ελληνικό Σπίτι του Ντύσσελντορφ. Συνοπτική περιγραφή • ΚΚΕ εσ. Γραφείο ∆υτικής Γερµανίας/∆υτικού Βερολίνου: ανακοινώσεις, αποφάσεις, προκηρύξεις, εσωκοµµατικά κείµενα, αλληλογραφία, τεκµήρια συνεδρίων κ.ά. (1969-1977) • Ανακοινώσεις, εγκύκλιοι, εσωτερικά κείµενα του Πατριωτικού Μετώπου (ΠΑΜ) • Τεκµήρια του Ρήγα Φεραίου • Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο (ΑΕΜ): θέσεις, ανακοινώσεις, αποφάσεις, προκηρύξεις κ.ά. (1969-1974) • Ελληνικό Σπίτι Ντύσσελντορφ (1970-1975): προσκλήσεις, προγράµµατα λειτουργίας, ανακοινώσεις, πρακτικά συζητήσεων, αλληλογραφία, δικαστικά έγγραφα • Χφ. σηµειώµατα, κείµενα και σκίτσα του Λευτέρη Ξάνθου

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr