Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Χαράλαμπου Παπαστάθη

Δικογραφίες και δικαιοπρακτικά έγγραφα του τέλους του 19ου αι. (1844-1890) του νομικού και καθηγητή του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπου Παπαστάθη (δωρεά του ιδίου Χαράλαμπου Παπαστάθη)(υπό συγκρότηση). Τα έγγραφα αφορούν ιδιωτικές διενέξεις και την επίλυση αυτών και προέρχονται από τα Πρωτοδικεία Αθηνών και Πατρών.

Σύμμεικτη συλλογή Κωνσταντίνου Σπανού (Κ134)

Σύμμεικτη συλλογή: 1. Έγγραφα Ένωσης Τηνίων (1937-1949), 2. Αιτήσεις προς τον Οικονομικό Έφορο της περιοχής Αργολιδοκορινθίας (1859-1887), 3. Εμπορική αλληλογραφία του 1922, 4. Αρχείο ιατρού Συμεών Ιωσηφίδη αναφερόμενο σε ελληνοτουρκικά θέματα των ετών 1930-1937, 5. Αλληλογραφία Ιω. Παναγιωτάκη σχετιζόμενη με το προσφυγικό ζήτημα των ετών 1923-1940, 6. Δείγματα παλαιών ομολογιών (Ομολογίες Εθνικής Τράπεζας "Λαχειοφόρο Δάνειο Κτηματικής Πίστεως 7% 1925"), 7. Χειρόγραφες ομιλίες Εκκλησιαστικής Σχολής Χάλκης, 8. Αρχείο Δημ. Φουντούλη (1829-1921), 9. Αρχείο Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα (1866-1927): αγωγές του Ιδρύματος κατά ιδιωτών και άλλων ιδρυμάτων (Ριζάρειος Σχολή, κλπ), κατάλογος εξόδων, λεύκωμα (Ορφανοτροφείο Γεωργίου και Αικατερίνης Χατζηκώνστα 1856-1908, εν Αθήναις, 1908) 10. Έγγραφο του Εφορείου δικαστικής αστυνομίας και πολιτείας (Κλητήριο θέσπισμα, Κέρκυρα, 1821), 11. Αρχείο Στρατηγού Π. Σοφιανόπουλου.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr