Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Χριστόφορου Οικονόμου - Γκούρα

Ο Χριστόφορος Οικονόμου-Γκούρας (1899 – ;) ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του ναυάρχου). Υπηρέτησε ως μέλος της αντιπροσωπείας για την κατασκευή πολεμικών πλοίων στη Γαλλία, διευθυντής της ναυτικής αντικατασκοπείας και διευθυντής στο Υπουργείο Ναυτικών. Το 1940 και το 1941 διετέλεσε κυβερνήτης του αντιτορπιλικού «Αετός». Από το 1943 έως το 1946 ήταν διοικητής του Κέντρου Προσφύγων Κύπρου. Το 1946 έλαβε μέρος στις εκλογές με το κόμμα των Ελευθεροφρόνων. Το αρχείο του Οικονόμου περιλαμβάνει εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα των Υπουργείων Ναυτικών και Στρατιωτικών (διαταγές, τηλεγραφήματα, κατάλογοι κ.ά., 1922-1923) σχετικά με το επαναστατικό κίνημα του 1922, τις μετακινήσεις του στρατού στην Ανατολική Θράκη, τη συγκρότηση της στρατιάς Θράκης, την αποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων από τη Θράκη, την παράδοσή της στους συμμάχους και την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Ανατολική Θράκη. Επίσης υπάρχουν διάφορα έγγραφα των ετών 1935, 1938 και 1941, έγγραφα του Κέντρου Προσφύγων Κύπρου, επιστολές, στοιχεία περί του στρατιωτικού τύπου, μια συνοπτική ιστορική παρουσίαση ναυμαχιών, διαθήκες και βιογραφικές πληροφορίες.

Νομαρχία Κορινθίας (Κ116δ)

Μικρά συλλογή ιστορικών εγγράφων: 1. Είκοσι τέσσερις (24) φωτογραφίες Σχεδίου Μάρσαλ και 2. Ευχαριστήριο έγγραφο της Κυβέρνησης της Ν. Ζηλανδίας

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr