Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Βυζαντινής Ζωγραφικής

Η Συλλογή Βυζαντινής ζωγραφικής περιλαμβάνει αντίγραφα βυζαντινών τοιχογραφιών, ψηφιδωτών και εικόνων, πανομοιότυπα βυζαντινών εικονογραφημένων χειρογράφων, εργαλεία και πρώτες ύλες βυζαντινών τεχνικών ζωγραφικής, ψηφιδωτού, ξυλογλυπτικής και φωτογραφίες βυζαντινών μνημείων. Τα αντίγραφα βυζαντινών τοιχογραφιών είναι αξιόλογα έργα για την ιστορία της τέχνης, καθώς έχουν φιλοτεχνηθεί από επώνυμους μαθητές και οπαδούς της «σχολής του Κόντογλου». Οι φωτογραφίες που εκτίθενται, απεικονίζουν μνημεία από την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Δύο από τις πανομοιότυπες εκδόσεις εικονογραφημένων χειρογράφων της Συλλογής, του Διοσκουρίδη (Cod. Vindob Med. Gr. 1) και του Μηνολογίου του Βασιλείου του Β΄ (Cod. Vaticanus Graecus 1613), αποτελούν πολύτιμες σπάνιες ανατυπώσεις.

Νεοελληνικά Ιστορικά: Περιοδικό του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου της Ακαδημίας Αθηνών

Ψηφιοποιημένη παρουσίαση 6 τόμων του περιοδικού "Δελτίο του Κέντρου Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού"

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr