Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Ορέστη Βιδάλη

Ο Ορέστης Βιδάλης γεννήθηκε στο Άργος το 1917 και αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων. Έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940-1941, ενώ μετά την κατάληψη της χώρας από τους Γερμανούς κατέφυγε στην Παλαιστίνη (1942) όπου πολέμησε με τον αγγλικό στρατό. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμησε με την πλευρά της κυβέρνησης. Ως συνταγματάρχης ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του Α/ΓΕΕΘΑ και διαχειρίστηκε το ζήτημα της οικονομικής αμυντικής βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Το 1950 φοίτησε στις ΗΠΑ στη Σχολή του Πυροβολικού της Οκλαχόμα και στη Σχολή Διοίκησης και Γενικού Επιτελείου. Το διάστημα 1954-1957 υπηρέτησε στο ανώτατο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Πεντάγωνο (Ουάσιγκτον). Παράλληλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Georgetown University. Στη συνέχεια γύρισε στην Ελλάδα και ανέλαβε επιτελάρχης του Γ' Σώματος Στρατού. Αντιτάχθηκε στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και έλαβε μέρος στο βασιλικό κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967. Μετά την αποτυχία του κινήματος τέθηκε υπό περιορισμό, αλλά κατάφερε να διαφύγει στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 1968 και να ξεκινήσει αντιδικτατορική δράση. Ταυτόχρονα, διατήρησε αλληλογραφία με τον βασιλιά Κωνσταντίνο και έλληνες αξιωματικούς. Οι δικτάτορες του αφαίρεσαν την ιθαγένεια το 1970. Στις ΗΠΑ κατέλαβε διευθυντική θέση στην εταιρεία Owens Corning Fiberglass. Το 1976 γύρισε στην Ελλάδα δημιουργώντας έδρα της εταιρείας του στην Αθήνα με στόχο την εξάπλωση των δραστηριοτήτων της στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Παράλληλα, το ελληνικό κράτος αναγνώρισε την αντιδικτατορική του δράση και του έδωσε πίσω την ιθαγένειά του και τη σύνταξή του. Παραιτήθηκε από την Owens Fiberglass το 1988 με τη θέση του αντιπροέδρου. Ως το 1993 κατείχε τη θέση του προέδρου του ΔΣ του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμόρφωσης (ΚΠΕΕ). Το 1992 διορίστηκε πρόεδρος της ΑΕ «Αμφικτιονία 1992». Το αρχείο προσφέρει πλούσιο υλικό για την αντιδικτατορική δραστηριότητα του Βιδάλη στις ΗΠΑ. Εκτός από την αλληλογραφία του με διάφορες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβάνονται συνεδριάσεις του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικές με τη δικτατορία, φωτογραφίες από πορείες κατά της δικτατορίας, πολλά περιοδικά, εφημερίδες και άλλα έντυπα (ξένα και ελληνικά) που έβγαιναν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και σχετίζονταν με την αντιδικτατορική δράση.

Αρχείο Κωνσταντίνου Ζαβιτσιάνου

Ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος (1879-1951) ήταν δικηγόρος και πολιτικός. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε σε ιταλικά και γαλλικά πανεπιστήμια. Πρωτοεκλέχτηκε ανεξάρτητος βουλευτής Κέρκυρας στις εκλογές της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής (Αύγουστος του 1910). Επανεκλέχτηκε τον Νοέμβριο του 1910, το 1912, τον Μάιο του 1915, το 1923 και το 1928, συνεργαζόμενος με το κόμμα των Φιλελευθέρων (το 1928 ήταν αρχηγός του κόμματος Προοδευτική Ένωσις). Διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής (1915), υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου (1928-1929) και εκλέχτηκε αριστίνδην γερουσιαστής το 1933. Στις 5 Αυγούστου του 1936 ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Μεταξά, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Ιανουάριο του 1937, διαφωνώντας με την οικονομική πολιτική. Ως υπουργός Εσωτερικών ο Ζαβιτσιάνος κατέβαλε ουσιαστικές προσπάθειες για την πάταξη της ληστείας και συνέδεσε το όνομά του με τη θέσπιση του «ιδιώνυμου» (Νόμος 4229 «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών»), που αποσκοπούσε στην καταστολή των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Την περίοδο 1941-1943 εκλέχτηκε σύμβουλος και συνδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος αντικαθιστώντας τον Αλέξανδρο Κορυζή στη διοίκησή της. Τον Ιανουάριο του 1943 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή και αντικαταστάθηκε από τον Γεώργιο Μερκούρη. Ο Γεώργιος Ζαβιτσιάνος (1845-1916), πατέρας του Κωνσταντίνου, σπούδασε φυσικός στο Παρίσι και δίδαξε στην Αυτοκρατορική Ακαδημία στην Κωνσταντινούπολη και σε σχολεία της Κέρκυρας. Εργάστηκε για τα εθνικά ζητήματα και κυρίως για την επιτυχία της Κρητικής Επανάστασης του 1889. Δημοσίευσε πολλά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει υλικό που αφορά την οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Βενιζέλου και Μεταξά, το «ιδιώνυμο», την Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα το εκδοτικό προνόμιο και τη διοίκηση του Ζαβιτσιάνου, καθώς και την οικονομική κατάσταση της οικογένειας Ζαβιτσιάνου. Περιλαμβάνει εκθέσεις, υπομνήματα, αναφορές, νομοσχέδια, αλληλογραφία, δικαστικά και συμβολαιογραφικά έγγραφα, ευρετήρια ονομάτων για εξυπηρετήσεις, αποκόμματα και φύλλα εφημερίδων και έντυπο υλικό. Διάγραμμα ταξινόμησης: Φάκελος 1: Πολιτικά (1914-1936). Φάκελος 2: Εθνική Τράπεζα (1925-1945). Φάκελος 3: Εθνική Τράπεζα (Διοίκηση Ζαβιτσιάνου) (1936-1945). Φάκελος 4: Οικογενειακά – Προσωπικά (1864-1973).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr