Συλλογές της ημέρας

Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας

Η συλλογή δημιουργήθηκε το 2009 από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε αίθουσα του Γυμνασίου που παραχωρήθηκε από το Δήμο Μελιβοίας, σε αυτή φιλοξενούνται βυζαντινά γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες και νομίσματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή του Κισσάβου, με σημαντικότερες εκείνες στο Κάστρο Βελίκας και τα βυζαντινά μοναστήρια του Όρους των Κελλίων. Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται παλαιοχριστιανικές αρχαιότητες από την ανασκαφή στο οικόπεδο Καλαγιά, καθώς και το Κάστρο Βελίκας. Στη δεύτερη υπάρχουν γλυπτά από τη βυζαντινή μονή στη Μονόπετρα Κουτσουπιάς, του 12ου αιώνα, τοιχογραφίες από τις μονές του Δερματά και το Κόκκινο Νερό, γλυπτά από το βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης στη Σωτηρίτσα καθώς και από άλλες βυζαντινές θέσεις του Κισσάβου. Η συλλογή Μελιβοίας περιλαμβάνει επίσης μία προθήκη με αρχαία και βυζαντινά νομίσματα από την ευρύτερη περιοχή και συμπληρώνεται διαρκώς με νέα ευρήματα από τις ανασκαφές στο Κάστρο Βελίκας και παραδόσεις ιδιωτών.

Βασιλικά Ανάκτορα (Κ17γ_3)

Έγγραφα αναφερόμενα στον έλεγχο της αποσκευής των Βασιλικών Ανακτόρων μετά την Επανάσταση της 10 Οκτωβρίου 1862.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr