Συλλογές της ημέρας

Κρητικά Ακούσματα Αρχείο Ήχων

Στα αρχεία της Βιβλιοθήκης υπάρχουν σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα από εκδηλώσεις, ομιλίες και διαλέξεις. Επίσης ηχογραφήσεις με συνεντεύξεις από σημαντικά πρόσωπα του Κρητικού πολιτισμού. Αναπτύσσονται θέματα για την Λογοτεχνία, την Ποίηση, την Φιλοσοφία, την Μουσική, την Ιστορία κ.α. Ακόμα ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα αποσπάσματα από ομιλίες και συνεντεύξεις από σπουδαίες προσωπικότητες που βοήθησαν στην ανάπτυξη της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Τέλος υπάρχει και το σπουδαίο και σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πολυτεχνείου.

Γεωργούλας Μπέικος (Κλειτσός Ευρυτανίας 1919 – Μόσχα 1975)

Βιογραφικό σηµείωµα Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και το 1936 άρχισε να δουλεύει ως δηµοσιογράφος, ενώ παράλληλα έγινε µέλος της ΟΚΝΕ. Πήρε µέρος στον πόλεµο της Αλβανίας. Έλαβε µέρος στην Εθνική Αντίσταση και ασχολήθηκε, από τα τέλη του 1942, ιδιαίτερα µε ζητήµατα οργάνωσης της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και της Λαϊκής ∆ικαιοσύνης στην Ελεύθερη Ελλάδα. Μέχρι το 1945 ήταν επικεφαλής της πολιτικής διαφώτισης της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Έµεινε στη φυλακή µερικούς µήνες το 1945 και από το 1946 έως το 1959. Από την αποφυλάκισή του, εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στην Αυγή και στη συνέχεια, από το 1961, ως ανταποκριτής της ίδιας εφηµερίδας στη Μόσχα, όπου βρισκόταν η γυναίκα του. Το 1968 µετά τη διάσπαση του ΚΚΕ απολύθηκε από τη θέση του. Ανέπτυξε σηµαντικό συγγραφικό έργο. Συνοπτική περιγραφή • Προσωπικά τεκµήρια (σηµειώσεις, τετράδια, βιβλιάρια, ταυτότητες, προσκλήσεις, διαβήµατα για επαναπατρισµό κ.ά.) • Υποµνήµατα και επιστολές διαµαρτυρίας προς τις αρχές, σχέδια απολογίας • Προσωπική και οικογενειακή αλληλογραφία από τις φυλακές (1950-1959) • Ηµερολόγια κίνησης επιστολογραφίας (1953-1958) • Κείµενα και σχέδια κειµένων και ποιηµάτων γραµµένα στις φυλακές. • ∆ηµοσιογραφική δραστηριότητα του Γ. Μπέϊκου στην Αυγή (1960) και ανταποκρίσεις από τη Μόσχα (1961-1976) • Ηµερολόγια δουλειάς (1961-1967) • Τεκµήρια από τις επισκέψεις του Μ. Γλέζου και του Μ. Θεοδωράκη στη Μόσχα και υλικά για τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες στην Τασκένδη • Συγγραφική δραστηριότητα του Γ. Μπέικου: χφ. και δακτ. εκδοθέντων και ανέκδοτων έργων του • Τεκµήρια για τη διάσπαση του ΚΚΕ και τον αντιδικτατορικό αγώνα στο εξωτερικό (1968 – 1974) • Αρχείο τύπου (1961-1975) και συλλογή αντιδικτατορικών εντύπων • Μικρή συλλογή εντύπων και µελετών για την Ευρυτανία

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr