Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Μουσείου Ηπειρωτικής Λαΐκής Τέχνης "Κώστας Φρόντζος"

Η λαογραφική έκθεση του μουσείου "Κώστας Φρόντζος" στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του 18ου αι., που επεκτάθηκε με προσθήκη νέου κτιρίου τη δεκαετία του 1990 Στη νέα πτέρυγα του μουσείου λειτουργούν μόνιμες εκθέσεις γυναικείων και ανδρικών παραδοσιακών στολών από την περιοχή της Ηπείρου (Ιωάννινα, Μέτσοβο, Ζαγόρι, Πωγώνι, Σούλι, Θεσπρωτία) και τη βόρειο Ήπειρο. Επίσης, εκτίθενται έργα ασημουργίας, χρυσοχοΐας, κεντητικής, υφαντικής, αγγειοπλαστικής, κ.ά. Στο παλαιό κτίριο λειτουργεί έκθεση κοσμημάτων, αντικειμένων καθημερινής χρήσεως, γεωργικών εργαλείων, εργαλείων γεωργικού -ποιμενικού βίου, εργαλείων τεχνιτών, υφαντών και κεντημάτων. Επίσης, εκτίθενται η συλλογή πορσελάνινων αντικειμένων Κιουτάχειας, δωρεά Ιωάννου Τζόγια και η συλλογή αντικειμένων θεάτρου σκιών. Στο ίδιο κτίριο υπάρχουν αναπαραστάσεις του δωματίου της νοικοκυράς και ορόφου αστικής κατοικίας.

Αρχείο Μελισσάνθης

Το αρχείο της ποιήτριας Ήβης Κούγια (ψευδ. Μελισσάνθη) περιλαμβάνει χειρόγραφα ποιημάτων, πεζών, θεατρικών, άρθρων και συνεντεύξεών της, αλληλογραφία της με τον ποιητή Γ. Σαραντάρη και άλλους λογοτέχνες, προσωπικά, ποικίλα.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr