Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Νικόλαου Μαυρή

Ο Νικόλαος Μαυρής σπούδασε Ιατρική ενώ ενδιαφερόταν για τη λογοτεχνία και το δίκαιο. Η οικογένειά του καταγόταν από την Κάσο. Λίγο πριν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μαυρής εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ίδρυσε το Εθνικό Δωδεκαννησιακό Συμβούλιο και υπήρξε ενεργός σε όλες τις εκφάνσεις του Δωδεκανησιακού ζητήματος. Το 1948, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα και την ένωση των Δωδεκανήσων, ο Μαυρής εξελέγη πρώτος Γενικός Διοικητής Δωδεκανήσων. Αργότερα εξελέγη βουλευτής. Το έργο του για τη βιβλιογραφία σχετικά με τα Δωδεκάνησα βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Το Αρχείο Νικολάου Μαυρή δωρήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη το 1987 από το γιό του Μιχαήλ Μαυρή. Η ταξινόμησή του, η οποία ξεκίνησε το 1997, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης του αρχείου. Στον κατάλογο αυτόν εντάσσεται το μεγαλύτερο τμήμα της αλληλογραφίας του Ν. Μαυρή, προσωπικής και επαγγελματικής καθώς και ένα τμήμα της βιβλιογραφικής, ερευνητικής δουλειάς και των ενδιαφερόντων του. Το υλικό έχει χωρισθεί σε δεκατρείς (13) ενότητες, που διαιρούνται σε φακέλλους.

Φωτογραφικό Αρχείο

Αρχείο φωτογραφιών της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, το οποίο περιλαμβάνει υλικό προερχόμενο από Ναυτικές υπηρεσίες και Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και από δωρεές ιδιωτών. Οι φωτογραφίες βρίσκονται σε έντυπη μορφή και είναι ταξινομημένες, καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος τόσο από χρονολογικής απόψεως όσο και από πλευράς ποικιλίας περιεχομένου.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr