Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου περιλαμβάνει περίπου 1000 εκθέματα από την Π.Ε. Ρεθύμνου που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι και τον 17ο αι. μ.Χ. Επίσης περιλαμβάνει αντικείμενα από τη Συλλογή του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου που σχηματίστηκε στο β΄ μισό του 19ου αιώνα και αποτέλεσε τον πυρήνα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Αρχείο Δημητρίου Μοστράτου

1.1 Αλληλογραφία (1870-1914) - 97 Επιστολές του Μ. Ευαγγελίδη προς τον Δ. Μοστράτο, επιστολικά δελτάρια και επισκεπτήρια. - Επιστολές προς τον Δ. Μοστράτο από τους: Γ. Αρτακίδη, Π. Βιζουκίδη, Διδασκαλικό Σύνδεσμο, Δ.Χ. Καρούσο, Ι. Κούσκουρα, Στ. Νούκα, Δ.Π. Παξιμαδά, Φιλόπτωχο Αδελφότητα Αγίου Μηνά κ.ά. - Επιστολές του Μ. Ευαγγελίδη προς τους: Σαπφώ, Σαπφώ και Ελένη, Σμαράγδα, Παντελή, Σοφία. -Επιστολές του Μ. Ευγγελίδη προς τρίτους. -Επιστολή Κορομηλά προς Ρωξάνη (1914). 1.2 Ποικίλα (1851-1907) -Χφο ημερολόγιο (1871-1900), διπλώματα από την «Εν Αθήναις Επιστημονική Εταιρεία» και την φιλανθρωπική εταιρεία «Επτάλοφος» (1902). Κατάσταση εσόδων-εξόδων του ταμείου του «Διδασκαλικού Συνδέσμου» της Κωνσταντινουπόλεως (1907). -«Μνημονητήριον» (1851-1876) του Γεωργίου Μωστράτου – ίσως πατέρα του Δημητρίου και προσφώνηση από τους αποφοίτους του 1906 της Μεγάλης του Γένους Σχολής. -Σημειώσεις και αποσπάσματα σημειώσεων του Δ. Μοστράτου για τον Ευθύφρονα, τον Γοργία του Πλάτωνος και την Ιφιγένεια του Ευριπίδη.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr