Συλλογές της ημέρας

Φωτογραφικό Αρχείο Μήτσου Παρτσαλίδη(Τραπεζούντα 1904 - Αθήνα 1980)

Βιογραφικό σηµείωµα Μέλος της ΟΚΝΕ από το 1924 και του Γραφείου Θεσσαλονίκης το 1926, ο Μ. Παρτσαλίδης έγινε το 1926 µέλος του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στην Καβάλα έγινε γραµµατέας της Καπνεργατικής Ενωσης. Συνελήφθη και εκτοπίστηκε από την δικτατορία του Πάγκαλου. Το 1931 έγινε µέλος της ΚΕ και το 1934 του Π.Γ. του ΚΚΕ. Βουλευτής (1932 και 1936 µε τον συνασπισµό του Παλλαϊκού Μετώπου) και πρώτος κοµµουνιστής δήµαρχος Καβάλας (1934). Παράνοµος στη δικτατορία του Μεταξά, συνελήφθη (Απρίλιος 1938) και φυλακίστηκε στην Κέρκυρα και στην Ακροναυπλία απ΄όπου δραπέτευσε (Μάιος 1941). Μέλος της "νέας" ΚΕ του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 1941, στέλεχος του ΕΑΜ, κλείστηκε στο Χαϊδάρι από του Γερµανούς. Απέδρασε µαζί µε 30 περίπου στελέχη του ΚΚΕ (Μάρτιος 1944). Εθνοσύµβουλος Καβάλας στην ΠΕΕΑ, ανέλαβε καθήκοντα γραµµατέα του ΕΑΜ (Ιούλιος 1944). Στις 11 Ιανουαρίου του 1945 υπέγραψε την εκεχειρία και συµµετείχε στις διαπραγµατεύσεις για την συµφωνία της Βάρκιζας. Μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και της Γραµµατείας της ΚΕ (Οκτώβριος 1945), γραµµατέας του πολιτικού συνασπισµού του ΕΑΜ (1945-1947). Συνελήφθη (Ιούλιος 1947) και εκτοπίστηκε στην Ικαρία, από όπου απέδρασε και στις αρχές του 1948 έφτασε στο Γράµµο. Πρόεδρος της Προσωρινής ∆ηµοκρατικής Κυβέρνησης, µε το µετασχηµατισµό της (Απρίλιος 1949). Μετά την ήττα εγκαταστάθηκε στην Ρουµανία Καθαιρέθηκε από το ΠΓ (1950), αποκλείστηκε από το ΚΚΕ (1952), αλλά στη συνέχεια ενσωµατώθηκε στην νέα ηγετική οµάδα (1956). Μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ από το 1957 διεγράφη το 1968. Ιδρυτικό στέλεχος του ΚΚΕ Εσ. Παράνοµος στην Ελλάδα από τον Αύγουστο του 1969, συνελήφθη (Οκτώβριος 1971) και δικάστηκε. Αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1974. Συνοπτική περιγραφή • Προσωπικές φωτογραφίες: παιδικές, από την υποψηφιότητά του ως δήµαρχος Καβάλας, από την εξορία σε Ανάφη και Ικαρία, από τον ∆ηµοκρατικό Στρατό Ελλάδας • Φωτογραφίες από την κηδεία του Γκεόργκι ∆ηµητρώφ • Φωτογραφίες από την αποφυλάκιση της Αύρας Παρτσαλίδου από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ • Φωτογραφίες από την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς στη Ρουµανία • Φωτογραφίες από τη δίκη του ΚΚΕ εσωτερικού την περίοδο της δικτατορίας της 21ης Απριλίου • Φωτογραφίες από συγκεντρώσεις του ΚΚΕ εσωτερικού στη µεταπολίτευση

Αρχείο Νικολάου Πιεράκου (1790-1880)

Αρχείο του Νικολάου Πιεράκου (1790-1880).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr