Συλλογές της ημέρας

Εφηµερίδα Η Αυγή

"Εβδοµαδιαία εφηµερίδα του λαού” όπως υποδήλωνε ο υπότιτλός της, η Αυγή κυκλοφόρησε στις 24 Αυγούστου 1952 και µετεξελίχτηκε σε “καθηµερινή δηµοκρατική εφηµερίδα” από τις 26 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, για να καθιερωθεί στα επόµενα 15 χρόνια ως το δηµοσιογραφικό όργανο του κόµµατος της Ενιαίας ∆ηµοκρατικής Αριστεράς (Ε∆Α). Η πρώτη φάση λειτουργίας της εφηµερίδας έληξε µε την επιβολή της δικτατορίας και το κλείσιµό της από τις αρχές. Στη µεταπολίτευση η επανέκδοση της εφηµερίδας συνδέθηκε µε τις διεργασίες στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και του ΚΚΕ εσωτερικού και στη συνέχεια της Ε.ΑΡ. και του Συνασπισµού. Συνοπτική περιγραφή • Πολιτικός σχεδιασµός της εφηµερίδας • Μητρώα προσωπικού • ∆ιώξεις, µηνύσεις και δίκες εναντίον της Αυγής • Καταστάσεις κυκλοφορίας της εφηµερίδας και άλλων ηµερησίων αθηναϊκών εφηµερίδων • Καταστάσεις συνδροµητών και αλληλογραφία • Οικονοµικά της εφηµερίδας-Προµήθειες δηµοσιογραφικού χάρτου • Αλληλογραφία και επαφές µε την Ένωση Ιδιοκτητών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών, το Πρακτορείο Αθηναϊκού Τύπου, την Ένωση Συντακτών Ηµερησίων Εφηµερίδων Αθηνών • Ύλη της εφηµερίδας - Αρθρογραφία, ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ. • Πλήρης σειρά της εφηµερίδας των περιόδων 1952-1967, 1974 κ.ε.

Ναυτιλιακά Εξαρτήματα (ψηφιακή συλλογή)

Συλλογή αντικειμένων που εντάσσονται στον εξοπλισμό των πλοίων. Στη συλλογή περιλαμβάνονται αντικείμενα για την ασφαλή ναυσιπλοΐα (φανάρια ναυσιπλοΐας, αγκυροβολίας και ακυβερνησίας, τιμόνια, άγκυρες, έλικες), για την ασφάλεια (βάρκες, σχεδίες, κουλούρες) και για τις φορτοεκφορτώσεις (σύρματα μακαράδες, γάντζοι, σχοινιά). Περιλαμβάνονται επίσης εργαλεία για την καθημερινή συντήρηση των πλοίων, τη διατήρηση της ασφάλειας και την αντιμετώπιση των κινδύνων.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr