Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Παναγιώτη Γαργαλίδη

Ο υποστράτηγος Παναγιώτης Γαργαλίδης (Μεσσήνη, 1870 – Καλαμάτα, 1942) πήρε μέρος σε όλους τους πολέμους από το 1897 έως τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στη διάρκεια της Ουκρανικής Εκστρατείας ήταν διοικητής της Β΄ Μεραρχίας Πεζικού. Το 1922 ήταν διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού στον Έβρο. Τον Οκτώβριο του 1923 έλαβε μέρος στο φιλομοναρχικό κίνημα του Λεοναρδόπουλου και καταδικάστηκε σε θάνατο, χωρίς όμως η ποινή να εκτελεστεί. Αποκαταστάθηκε το 1935. Το αρχείο περιέχει ημερολογιακές σημειώσεις του Γαργαλίδη από την εκστρατεία στην Ουκρανία (1919) και μία επιστολή του προς το Α΄ Σώμα Στρατού (30.4.1920) με θέμα την υποβολή παραπόνων για τη μη προαγωγή του.

Μαρία ∆εσύπρη – Σβώλου (Αθήνα 1892 - Αθήνα 1976)

Βιογραφικό σηµείωµα Απόφοιτος του Αρσακείου ∆ιδασκαλείου Λαρίσης, το 1907 και Επιθεωρήτρια Εργασίας στο Υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας, µέχρι τον γάµο της µε τον Αλέξανδρο Σβώλο, το 1923, η Μ. ∆εσύπρη-Σβώλου ασχολήθηκε µε την κατοχύρωση των δικαιωµάτων της γυναίκας. Γενική Γραµµατέας του «Συνδέσµου για τα ∆ικαιώµατα της Γυναίκας» (1920-1932), ιδρύτρια της «Εσπερινής Σχολής Γυναικών Υπαλλήλων» και της «Παπαστρατείου Σχολής Παιχνιδιών και ∆ιακοσµητικής» (1929-1936), διετέλεσε αντεπιστέλλον µέλος του ∆ιεθνούς Γραφείου Εργασίας για τα γυναικεία ζητήµατα (1932-1936). Στην δικτατορία του Μεταξά ακολούθησε τον Αλέξανδρο Σβώλο στην εξορία. Εθελόντρια νοσοκόµος στον Ελληνο-ιταλικό πόλεµο, εργάστηκε στην διάρκεια της Γερµανικής κατοχής ως επιθεωρήτρια του «Εθνικού Οργανισµού Χριστιανικής Αλληλεγγύης» (1941-1944) και στην συνέχεια ως γραµµατέας και αντιπρόεδρος της «Εθνικής Αλληλεγγύης». Εθνοσύµβουλος Αθηνών στις Κορυσχάδες, φυλακίστηκε για τη δράση της στην «Εθνική Αλληλεγγύη» την περίοδο 1948-1949 και για λίγους µήνες το 1951. Μετά τον θάνατο του Σβώλου, εντάχθηκε στην Ε.∆.Α. και εξελέγη βουλευτής Αθηνών το 1958 και το 1961. Ιδρυτικό µέλος της Π.Ε.Γ. το 1964. Συνοπτική περιγραφή • Τεκµήρια για το γυναικείο κίνηµα της περιόδου 1925-1953: Η θέση της γυναίκας και ειδικότερα της Ελληνίδας (µελέτες, στατιστικές, εισηγήσεις) • Υλικά της Επιτροπής επί της Γυναικείας Εργασίας και του Συνδέσµου για τα ∆ικαιώµατα της Γυναίκας, του National Woman’s Party (1926-1938), διεθνών συνόδων και συνεδρίων • Τεκµήρια της «Παπαστρατείου ∆ηµοσίας Επαγγελµατικής Σχολής Παιχνιδιών και ∆ιακοσµητικής» (1929-1936) • Φάκελος υλικών του Εθνικού Οργανισµού Χριστιανικής Αλληλεγγύης και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1941-1942) • Τεκµήρια της πολιτικής δραστηριότητας της Μαρίας Σβώλου στην ΠΕΕΑ (1944), στην Εθνική Αλληλεγύη (1944-1946) και στην Ε∆Α (1958-1967) • Προσωπική Αλληλογραφία

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr