Συλλογές της ημέρας

Βιβλιοθήκη Μανώλη Κόρακα

Περιγραφή Η βιβλιοθήκη του Μ. Κόρακα αριθµεί περίπου 1.200 τίτλους. Στους τίτλους αυτούς συγκαταλέγονται σπάνιες και, πάντως, δυσπρόσιτες εκδόσεις για τα σοσιαλιστικά ρεύµατα και κινήσεις στην Ευρώπη του µεσοπολέµου, καθώς και για το διεθνές εργατικό κίνηµα. Περιλαµβάνονται σειρές πρωτοτύπων έργων του Karl Marx, του Leon Trotski, των Karl και Benedict Kautsky, του Jean Jaures, της Rosa Luxemburg, του Otto Bauer κ.ά., σειρά εκδόσεων της Β΄ ∆ιεθνούς, καθώς και µελέτες για το εργατικό κίνηµα στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία και στη Γερµανία. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σειρές των περιοδικών, στην πλειονότητα τους στη γαλλική και γερµανική γλώσσα, όπως το Der Kampf (1907-1938), L’ Internationale Syndicale Rouge (1921-1923), La Lutte des Classes (1928-1932), Die Zukunft (1946-1970), Der Monat (1951-1962) κ.ά. Ακόµη σπάνιες ελληνικές εκδόσεις των αρχών του αιώνα (εκδόσεις του ΣΕΚΕ, της ΓΣΕΕ, πρώτες µεταφράσεις θεωρητικών του σοσιαλισµού, περιοδικές εκδόσεις).

Συλλογή Μακαριστού Διονυσίου

Ο Μακαριστός Διονύσιος κληροδότησε τη συλλογή του, το περιεχόμενο και το μέγεθος της οποίας αναγνωρίζουν όλοι οι Κοζανίτες, στο ποίμνιό του, το 1995, με την ανακήρυξη της Κοζάνης ως πόλης του Βιβλίου, συνεχίζοντας την παράδοση του εμπλουτισμού της τοπικής βιβλιοθήκης με σημαντικές δωρεές επιφανών ανδρών.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr