Συλλογές της ημέρας

Συλλογή τεκμηρίων: Εκλογές 1843

Οι εκλογές του Οκτωβρίου 1843 προκηρύχτηκαν για να εκλέξουν την Εθνοσυνέλευση (ή αλλιώς Α΄ Εθνική Συνέλευση) που είχε ως στόχο την ψήφιση του νέου Συντάγματος. Αρχικά εκλέχθηκαν 221 πληρεξούσιοι, που στη συνέχεια έφτασαν τους 244, έπειτα από διόρθωση λάθους στον υπολογισμό των πληρεξουσίων ορισμένων περιοχών. Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης ξεκίνησαν στις 3 Νοεμβρίου 1843 και τελείωσαν στις 18 Μαρτίου 1844. Το αρχειακό υλικό περιέχει: – Επικυρωμένες με τη σφραγίδα των αντίστοιχων δήμων πράξεις εκλογής πληρεξουσίων εννέα επαρχιών (Αιγίνης, Γορτυνίας, Ζυγού Αιτωλίας, Ίου, Αμοργού, Σικίνου-Φολεγάνδρου, Κραββάρων, Ναυπάκτου-Βενέτικου, Ναυπλίας, Σαλώνων Αμφίσσης, Σαντορίνης). – Επιστολές (οκτώ) διορισμού εκλεγέντων βουλευτών από τους δημάρχους Μονεμβασίας, Ήλιδος, Κερπινιτών, Λαγίας, Αιγίνης, Οιτύλου, Πύλου, Γυθείου. – Επιστολές διαμαρτυρίας για την εκλογική διαδικασία και ενστάσεις υπογεγραμμένες από κατοίκους, διοικητές και δημάρχους επαρχιών. – Έγγραφα διαφόρων δήμων σχετικά με τις εκλογές του 1843.

Αρχείο Κωνσταντίνου Τριαντάκη

Ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Τριαντάκης (1860-;) πήρε μέρος στον πόλεμο του 1897 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, στη διάρκεια των οποίων ήταν διοικητής του 3ου Ανεξάρτητου Τάγματος Ευζώνων, το οποίο διακρίθηκε στη μάχη της Αετοράχης (7/1/1913) στο ηπειρωτικό μέτωπο. Το αρχείο περιέχει αλληλογραφία του 3ου Ανεξάρτητου Τάγματος Ευζώνων (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1912), αλληλογραφία που αφορά την υπηρεσιακή εξέλιξη του Τριαντάκη και τα συνταξιοδοτικά του (1913-1940), αποκόμματα εφημερίδων με διάφορα θέματα (1929-1941), διάφορα προσωπικά. Περιλαμβάνεται ένα έντυπο: Δ. Α. Κόκκινος, «Η μάχη της Αετοράχης Ηπείρου», με χειρόγραφες σημειώσεις του Τριαντάκη και δύο τετράδια: «Εξαγόμενα ενόρκων προανακρίσεων επί στρατιωτικών εγκλημάτων βενιζελικής διοικήσεως κατά τα έτη 1917-1920» και «Βοηθητικόν ατομικόν βιβλίον ιστορικών σημειώσεών μου ιδία πολέμων 1912-1913 και 1897». Στο ΕΛΙΑ υπάρχει χειρόγραφος κατάλογος των εγγράφων.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr