Συλλογές της ημέρας

Φωτογραφικά αρχεία οργανισμών

Το αρχείο της Society for the Promotion of Hellenic Studies (HellenicSociety) H Society for the Promotion of Hellenic Studies ιδρύθηκε στην Αγγλία το 1879, έχοντας ως στόχο της την προώθηση της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού κατά την αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τη νεότερη και τη σύγχρονη περίοδο. Η Hellenic Society δώρησε τμήμα της συλλογής της στο Ε.Λ.Ι.Α. το 2005. Η δωρεά περιλαμβάνει γυάλινα αρνητικά, διαφάνειες και τυπώματα. Τα τελευταία έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων και ανέρχονται σε 14.600. Πρόκειται για εικόνες από αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Αιγύπτου, της Ανατολής και της Βρετανίας (αποκλειστικά Ρωμαϊκές αρχαιότητες στην τελευταία περίπτωση), καθώς και από αντικείμενα και αγάλματα που βρίσκονται σε μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Το αρχείο της United States Information Service (U.S.I.S.) Περιλαμβάνει 500 περίπου φωτογραφίες από την εφαρμογή του σχεδίου Marshall στην Ελλάδα, της περιόδου 1949-1958.

Δίκη του ΑΣΠΙΔΑ (Κ348)

Πρακτικά ανακριτικής διαδικασίας της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr