Συλλογές της ημέρας

H Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο

Tο πρώτο σημαντικό έργο του Iδρύματος στο Διαδίκτυο υπήρξε η παρουσίαση της ελληνικής ιστορίας από την Eποχή του Λίθου έως σήμερα, σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Για το πρόγραμμα αυτό εργάστηκαν περισσότεροι από εξήντα ειδικοί, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, επιμελητές, μεταφραστές, προγραμματιστές και γραφίστες. «H Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο» (http://www.hellenichistory.gr/) ξεπερνά τις 30.000 ιστοσελίδες και προσφέρει, εκτός από το υψηλότατο επίπεδο ακαδημαϊκής έρευνας, τεράστιο αριθμό εικόνων αυθεντικών αντικειμένων, χαρτών, φωτογραφιών, τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων και μοντέλων VRML. H παρουσίαση του προγράμματος έγινε το Nοέμβριο του 2000 στο πλαίσιο του Eurobank Forum της τράπεζας EFG Eurobank Ergasias, η οποία χορηγεί το έργο. Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από το Παιδαγωγικό Iνστιτούτο.

Έγγραφα Ηπείρου (Κ2δ)

Η συλλογή Ηπειρωτικών εγγράφων περιλαμβάνει διαταγές, διαθήκες, ομολογίες, λογαριασμοί και ποικίλα σημειώματα αποσταλέντα από τα Ιωάννινα.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr