Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Ιδρύματος Ι. & Δ. Πασσά

Το 2005, παραχωρήθηκε στο ΒΧΜ το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του Ιδρύματος «Νέον Μουσείον Ευρωπαϊκής και Ανατολικής Τέχνης 1984» Ι.& Δ. Πασσά με καθεστώς εικοσαετούς χρησιδανείου. Η συλλογή αποτελείται από: α) 580 έργα τέχνης από την νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή. Πρόκειται για αγαλματίδια και αγγεία από ημιπολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο και πηλό, πορσελάνινα βάζα και γλυπτά από μάρμαρο, που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία. β) 173 αντίγραφα δυτικοευρωπαϊκής ζωγραφικής, ελαιογραφίες σε μουσαμά και ξύλο, φιλοτεχνημένες πιθανότατα ανάμεσα στα τέλη του 19ου έως τις πρώτες δύο δεκαετίες του 20ού αιώνα. γ) 90 έργα από δυτικοευρωπαϊκή πορσελάνη, αγγεία και αγαλματίδια κυρίως, που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Περιλαμβάνονται αντίγραφα πολύ γνωστών εργοστασίων της Ευρώπης (Meissen και Sevres), ή πρωτότυπα δημιουργήματα γερμανικών κυρίως εργοστασίων παραγωγής πορσελάνης (Dresden, Altest Volkstedt).

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

Στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 2005, παρουσιάζεται η αρχαιολογία και ιστορία της Καρπάθου από τους Προϊστορικούς έως και τους Βυζαντινούς χρόνους. Τα εκθέματα κατανέμονται σε τρεις μεγάλες χρονολογικές ενότητες στις ισάριθμες αίθουσες του Μουσείου. Στην πρώτη αίθουσα, που είναι αφιερωμένη στους προϊστορικούς χρόνους, παρουσιάζονται εργαλεία και λεπίδες οψιανού του τέλους της Νεολιθικής εποχής, ευρήματα από μινωική αγροικία και από τον μινωϊκό/μυκηναϊκό οικισμό των Πηγαδίων, της πρωτεύουσας του νησιού, από το νεκροταφείο του οικισμού, καθώς και αναπαράσταση μυκηναϊκού τάφου από την περιοχή της Αρκάσας. Στην δεύτερη αίθουσα, που αναφέρεται στους ιστορικούς χρόνους, εκτίθενται ευρήματα από τις τρεις πόλεις-κράτη του νησιού, όπως γεωμετρικός τάφος από την πόλη Κάρπαθο, αγγεία από τη πόλη Αρκάσα και μακέτα ρωμαϊκής δεξαμενής από το Λευκό, αγγεία από τη νεκρόπολη της πόλης της Βρυκούντας και τέλος αγγεία και γλυπτά από το αρχαίο Ποσείδιον, τα σημερινά Πηγάδια, το οποίο μετά τη ένταξη των τριών πόλεων-κρατών του νησιού στο ροδιακό κράτος, αναδείχτηκε στο σημαντικό οικιστικό κέντρο του νησιού. Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στους παλαιοχριστιανικούς και βυζαντινούς χρόνους. Περιλαμβάνει αγγεία και λυχνάρια των παλαιοχριστιανικών χρόνων, αναπαράσταση παλαιοχριστιανικού τέμπλου, αποτοιχισμένη τοιχογραφία του 14ου αι. και πλούσιο εποπτικό υλικό με σχέδια των παλαιοχριστιανικών ψηφιδωτών και φωτογραφίες ανεικονικών βυζαντινών εκκλησιών του 8ου/9ου αι.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr