Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Επιγραφικού Μουσείου

Η Επιγραφική Συλλογή είναι παγκοσμίως η μεγαλύτερη στο είδος της. Περιλαμβάνει σήμερα 14078 επιγραφές διαφόρων ειδών προερχόμενες κυρίως από την Αττική αλλά και από άλλες περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Οι περισσότερες είναι αρχαίες ελληνικές επιγραφές, λίγες λατινικές, περίπου 40 εβραϊκές επιτύμβιες επιγραφές του 16ου -17ου αι, που προέρχονται κυρίως από το Μυστρά, ελάχιστες οθωμανικές επιγραφές και πολύ λίγες σε άλλες γλώσσες. Το μεγαλύτερο προσοστό τους (περίπου 98%) έχει αναγραφεί σε λίθο, κυρίως μάρμαρο, και οι υπόλοιπες σε πηλό. Οι ελληνικές επιγραφές χρονολογούνται από τον 8ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 5ο-6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ υπάρχουν λίγα παραδείγματα επιγραφών των βυζαντινών και των νεώτερων χρόνων. Ως προς την προέλευσή τους, οι επιγραφές κατά ποσοστό 95% προέρχονται από την Αττική και οι υπόλοιπες από άλλες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως από τη Νότια και τη Νησιωτική χώρα. Ελάχιστες επιγραφές προέρχονται επίσης από περιοχές της Μικράς Ασίας.

Αρχείο προγραμμάτων

Το αρχείο προγραμμάτων αποτελείται από προγράμματα παραστάσεων, μεμονωμένα ή σε δεμένους δερματόδετους τόμους ανά χρονιά ή ανά σκηνή, από την έναρξη της λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου (1932) έως σήμερα. Τα τεκμήρια διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο (εν τέλει ως προς τη γενική αντίληψη για το τι σημαίνει θεατρικό πρόγραμμα και τι σκοπό εξυπηρετεί). Στα πρώτα χρόνια π.χ. υπάρχουν δίφυλλα ή και μονόφυλλα προγράμματα με ελάχιστες πληροφορίες, ενώ στα τελευταία, προγράμματα με πλήθος πληροφοριών και κειμένων (κάποιες φορές περιλαμβάνουν ακόμη και το κείμενο της παράστασης) που φτάνουν σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό σελίδων.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr