Συλλογές της ημέρας

Αρχείο Χειρογράφων

To αρχείο χειρογράφων αποτελείται από 7.995 ανέκδοτα κατά κύριο λόγο χειρόγραφα, στα οποία περιέχονται πληροφορίες ποικίλης λαογραφικής ύλης. Τα χειρόγραφα προέρχονται από επιτόπιες έρευνες των ερευνητών ή εξωτερικών συνεργατών του Κέντρου και φίλων της Λαογραφίας. Τα παλαιότερα χειρόγραφα του αρχείου ανήκουν στην "Ύλη Πολίτου" (με ανεξάρτητη αρίθμηση 1-3.149). Ορισμένα από αυτά χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αιώνα. Σήμερα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των χειρογράφων του αρχείου.

Συλλογή των Έργων Τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδας

Όσον αφορά τη Συλλογή των Έργων Τέχνης της Τράπεζας, οι αρχικές αγορές εστιάζονται σε ζωγραφικά έργα ακαδημαϊκού προσανατολισμού του 19ου αιώνα. Αρχικά, η προτιμώμενη θεματολογία προσεγγίζει θέματα ιστορικού και μυθολογικού περιεχομένου, ηθογραφικές σκηνές, τοπιογραφίες και νεκρές φύσεις. Με την πάροδο του χρόνου, το κέντρο ενδιαφέροντος μεταφέρεται σε περισσότερο σύγχρονα ρεύματα (εξπρεσιονισμός, ιμπρεσιονισμός, αφηρημένη τέχνη, κ.λπ.). Η Συλλογή των Έργων Τέχνης της Τράπεζας καλύπτει κυρίως ένα μεγάλο φάσμα της νεοελληνικής ζωγραφικής από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τα μέσα του 20ού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, έργα των Κ. Βολανάκη, Ν. Λύτρα, Ν. Γύζη, Ι. Αλταμούρα, Ε. Δούκα, Οδ. Φωκά, Σπ. Βικάτου, Κ. Μαλέα, Ν. Φωτάκι, κ.ά.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr