Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Ισλαμικής Τέχνης Μουσείου Μπενάκη

Πάνω από 12.000 δείγματα κεραμικής, μεταλλοτεχνίας, χρυσοχοΐας, υφαντικής, ξυλογλυπτικής, υαλουργίας, μικρότερες ομάδες από οστέινα αντικείμενα, ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες και όπλα, καθώς και τον εσωτερικό μαρμαροθετημένο διάκοσμο μιας αίθουσας υποδοχής ενός αρχοντικού του 17ου αιώνα από το Κάιρο, υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρωτοϊσλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα.

Αρχείο Ιωάννη Πετρώφ (Κ76β)

Δωρεά Χαράλαμπου Ζυμβρακάκη, στην οποία περιέχονται αρχειακά στοιχεία του Φιλέλληνα ιστορικού συγγραφέα Πετρώφ Μόσχας: Β. Χάρται (1. Άτλας του υπέρ Ανεξαρτησίας των Ελλήνων Ιερού Αγώνος 2. Ικαρία 3. Επτάνησος 4. Κυκλάδες 5. Σύρος-Τήνος-Νάξος-Σαντορίνη 6. Ύδρα 7. Σαλαμίς 8. Κύθηρα 9. Λήμνος 10. Σάμος 11. Ψαρά 12. Αστυπάλαια 13. Κώς 14. Ρόδος 15. Πάτμος 16. Παρνασσίς 17. Δωρίς 18. Αχαΐα 19. Λοκρίς 20. Λαμία-Αλαμάνα-Γραβιά-Θερμοπύλαι 21. Ακαρνανία 22. Αιτωλία 23. Ήλις 24. Αρκαδία 25. Λακωνία 26. Μεσσηνία 27. Πυλία 28. Κορινθία 29. Μεγαρίς 30. Βοιωτία 31. Ήπειρος 32. Αίγινα 33. Εύβοια 34. Τένεδος 35. Χίος 36. Μακεδονία 37. Αττική 38. Ίμβρος 39. Σκόπελος 40. Θεσσαλία 41. Μεσολόγγιον 42. Κύπρος 43. Λέσβος και 44. Αργολίς).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr