Συλλογές της ημέρας

Νομισματική Συλλογή

Η συλλογή διαρθρώνεται χρονολογικά σε οκτώ ενότητες που αντιστοιχούν σε ισάριθμες ιστορικές περιόδους, από τους τελευταίους προχριστιανικούς αιώνες ως την εποχή του Ευρώ. Η παρουσίαση των νομισματικών αντικειμένων γίνεται σε ειδικές θυρίδες, ενώ σε συμπληρωματικές προθήκες εκτίθενται νομισματικά σύνολα («θησαυροί») σε συνδυασμό με συναφές αρχειακό και εποπτικό υλικό (έγγραφα, χάρτες κ.ά.). Οι τέσσερις τελευταίες ενότητες αποτελούν ειδολογικές ομαδοποιήσεις, καθώς σε αυτές εκτίθενται μολυβδόβουλα, μετάλλια, νομισματικά κοσμήματα και ένα αφιέρωμα στους σημαντικότερους δωρητές της νομισματικής συλλογής του Μουσείου.

Αρχείο Πέτρου Καμπυλαυκά

Το αρχείο παρουσιάζει ενδιαφέρον για τα ονόματα των γιατρών της Πελοποννήσου (κυρίως της Αρκαδίας) που αναφέρονται καθώς και για την ιστορία της ιατρικής, της φαρμακολογίας και της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Περιλαμβάνονται εμπορικά και οικονομικά κατάστιχα (βιβλία ταμείου, εσόδων-εξόδων, παραγγελιών, πωλήσεων), ευρετήρια φαρμακευτικών ειδών, φαρμάκων και φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, συνταγολόγια του φαρμακεμπορείου Π.Β.Καμπυλαυκά (με ονόματα γιατρών, πελατών, ιατρικές συνταγές), κατάστιχα και δανειακά συμβόλαια. Επίσης νόμοι και εγκύκλιοι του υπουργείου Υγιεινής, κατάλογοι διατίμησης φαρμάκων, αλληλογραφία, φορολογικά έγγραφα, αποδείξεις κ.ά.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr