Συλλογές της ημέρας

Συλλογή τεκμηρίων: Αθήνα - Σχέδιο πόλεως

Το υλικό φαίνεται ότι συγκεντρώθηκε για να χρησιμεύσει στις μελέτες για την αναδιοργάνωση του τραμ της Αθήνας και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθήνας–Κηφισιάς στη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Το αρχείο αποτελείται από μελέτες που αφορούν τη σύνταξη του νέου σχεδίου πόλεως των Αθηνών, τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων μέσων μεταφοράς και την ύδρευση της πόλης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται οι εξής μελέτες και έντυπα: – Ύδρευση Αθηνών-Πειραιώς (1891-1902): Mission Francaise des Ponts et Chaussées, Rapport sur l’adduction des eaux de Stymphale. Athènes. Alimentation d’eau et assainissement des villes d’Athènes et du Pirée. Irrigation des plaines de Corinthe et d’Attique, Athènes, 1891. Έκθεσις αιτιολογική του νομοσχεδίου περί υδραυλικών έργων, 1902. – Νέο σχέδιο πόλεως Αθηνών (1924-1925): Έκθεσις της Επιτροπής Εκπονήσεως Νέου Σχεδίου Αθηνών, Καλλιθέας, Φαλήρων και Πειραιώς (νόμοι 1709 και 2841). Επί τη υποβολή προς έγκρισιν του νέου σχεδίου Αθηνών, [Αθήνα] 1924. Διαγράμματα της Επιτροπής Εκπονήσεως Νέου Σχεδίου Αθηνών, Καλλιθέας, Φαλήρων και Πειραιώς (νόμοι 1709 και 2841). Επί τη υποβολή προς έγκρισιν του νέου σχεδίου Αθηνών, [Αθήνα] Ιούνιος 1924. Στυλιανού Λελούδα, Επί του σχεδίου πόλεως Αθηνών. Ομιλία γενομένη εν τη αιθούση της Αρχαιολογικής Εταιρείας την 10η Απριλίου 1925. – Τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (1930-1934): Electric Transport Company Ltd. Survey & Construction Department, Reconstruction of Athens-Kephissia Railway (details), Athens, the 19th January 1934 (πρόκειται για διαγράμματα σχετικά με την αναδιοργάνωση της γραμμής ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Αθήνας–Κηφισιάς). Περιέχεται επίσης το κείμενο και ο άτλαντας διαγραμμάτων της μελέτης: Etude critique des conditions actuelles du roulement des véhicules sur rails. Exposé des perfectionnements à y apporter pour améliorer celles-ci, réduire les frais d’ exploitation et créer des matériels économiques à plus grande capacité. Description du matériel brevets P. Algrain (κείμενο και άτλαντας διαγραμμάτων). Συμπληρωματικές πηγές στο Ε.Λ.Ι.Α.: Αρχείο Σταμάτη Μερκούρη: Χαρτογραφικό υλικό σχετικά με τις εργασίες για τη σύνταξη σχεδίου πόλεως Αθηνών την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα (Φάκελος 3). Αρχείο Γεωργίου Στρέιτ: Έκθεσις της Επιτροπής προς επεξεγασίαν του νομοσχεδίου περί υδρεύσεως και κατασκευής υπονόμων των πόλεων Αθηνών, Πειραιώς και προαστίων (στον υποφάκελο 8.2, σύμφωνα με την ισχύουσα ταξινόμηση. Το αρχείο αναταξινομείται). Αρχείο Δημήτριου Καλλιμασιώτη: Διαγράμματα και μελέτες για τα έργα διαρρύθμισης του λιμένα Πειραιώς. Σε τρία τεκμήρια υπάρχει η υπογραφή του Αντώνιου Σαρηγιάννη. Η έκθεση της Επιτροπής Εκπονήσεως Νέου Σχεδίου Αθηνών έχει χειρόγραφες σημειώσεις στις σελίδες που αναφέρονται στο τραμ και τον ηλεκτρικό και γι’ αυτό υποθέτουμε ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Σαρηγιάννη στις μελέτες για τα έργα αυτά.

Αρχείο Διονύσιου Κολέντη

1.1 Χειρόγραφα του Κολέντη (1912-1965) - Τέσσερα τετράδια με χειρόγραφες συλλογές ποιημάτων (1912-1947), και τρία τετράδια με τις ποιητικές συλλογές: Αγριοκουκούτσες (1916), Με την αρρώστεια στο πλάι μου (1929) και Αγάπες και θύελλες (1932). - Έμμετρο θεατρικό έργο με δύο σκηνές. - Λυτά φύλλα με χειρόγραφα ποιήματα (1917-1965) και δίφυλλο με περιεχόμενα ποιητικής συλλογής(;). - Δεμένα φύλλα με το ποίημα του Σικελιανού «Παλαμάς» και αποσπάσματα από το έργο του Bruno Lavagnini Το Νεοελληνικόν Τρίπτυχον (1954-1956), αντιγραμμένα από τον Δ. Κολέντη. 1.2 Ποικίλα - Επιστολή Λιβιεράτου (1912) - Τετράδιο με αποκόμματα εφημερίδων με άρθρα σχετικά με την Κεφαλονιά, του Κ. Καγκελάρη, του Α. Καραντώνη και του Γερ. Χ. Μοσχόπουλου

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr