Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης

Η συλλογή περιλαμβάνει ευρήματα από το χώρο του θεάτρου της αρχαίας πόλης, του Θερσίλειου (βουλευτηρίου της αρκαδικής ομοσπονδίας), της Αγοράς της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής της Μεγαλοπολίτιδας.

Αρχείο οικογένειας Κέπετζη

Το αρχείο περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες τεκμηρίων: – Έγγραφα οικογένειας Κέπετζη: Σημειώσεις σπουδών του Σταύρου Μ. Κέπετζη στην Ερμούπολη και στην Αθήνα (1853–1856), φωτογραφίες της οικογένειας Σταύρου Κέπετζη, επιστολές του Αργύρη Εφταλιώτη στην πρώτη εξαδέλφη του Ευτέρπη Κέπετζη (1913-1923), φωτογραφίες και το βιβλίο της ίδιας με τον Εφταλιώτη (1939), δελτάριο του Μιχαήλ Κέπετζη προς Κωνσταντίνο και Ευτέρπη (Βερσαλλίες, συνέδριο Ειρήνης, 15 – 26/6/1919), χειρόγραφο ποιήματος Pour un dieu στη γαλλική (Παρίσι, 21/2/1928). – Έγγραφα οικογένειας Λουκά: Υπηρεσιακά και προσωπικά έγγραφα του Εμμανουήλ Λουκά, υποπρόξενου της αυτοκρατορικής Ρωσίας στη Σμύρνη και στη Μυτιλήνη (1880-1919), οθωμανικοί τίτλοι ιδιοκτησίας κτημάτων στη Λέσβο της συζύγου του Χαρίκλειας Κουκλέλη-Λουκά (1881–1939), διαθήκη Ι. Π. Ιωάννου (εκτελεστής Εμμ. Λουκάς, 13/12/1908). – Έγγραφα οικογένειας Πανά: Φωτογραφία της οικογένειας Διονυσίου Πανά και μονογραφία για τη δράση της οικογένειας Πανά στον αγώνα του 1821. – Κατάλοιπα από το εργαστήρι του Οδυσσέα Φωκά: Φωτογραφίες και γυάλινες πλάκες από το εργαστήριο του ζωγράφου Οδυσσέα Φωκά, δελτάριο Σοφίας Δέλτα-Μαυροκορδάτου προς τον ίδιο (4/7/1913). – Έντυπα από το λογοτεχνικό και εικαστικό έργο των Εύα Μυλωνά και Αντώνη Κέπετζη: Ποιητικές συλλογές και μεταφράσεις της Εύας Μυλωνά-Κέπετζη, εικονογραφημένες από τον Αντώνη Κέπετζη, κατάλογοι εκθέσεων ζωγραφικής του Α. Κέπετζη. – Άλλα έντυπα: Νέος Χάρτης της Ελληνικής Χερσονήσου, Β. Παπαχρυσάνθου (1921). Le Monument Eynard et les Hellenes en Suisse, Γενεύη, εκδόσεις Atar [1907;]. Φωτ. Δήμου (Δ. Παροδίτη), Ιστορία της τουρκοκρατούμενης Λέσβου 1462–1912. Τεύχος Α΄, Μυτιλήνη, Παν. Τσιβιλής, 1931. Η Εφημερίδα των ποιητών, μηνιαίο περιοδικό κοινωνικής δημιουργίας και διεθνούς επικοινωνίας (διευθ. Ρίτα Μπούμη-Παππά, 1956-1958).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr