Συλλογές της ημέρας

Θαλήτας

Κατά κοινή παραδοχή, η Κρήτη κατέχει μια πλούσια μουσικοχορευτική λαϊκή παράδοση, η οποία, όπως πιστεύεται, συντηρεί στοιχεία τόσο από τη γνήσια τοπική όσο κι από εκείνη της εποχής της ενετοκρατίας. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι από την παράδοση αυτή έχουν επηρεασθεί και τα άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, γίνεται φανερό ότι μια ειδικότερη έρευνα και μελέτη της συμβάλλει ουσιαστικά στην κατανόηση της μουσικής και του ευρύτερου νησιωτικού χώρου. Από το άλλο μέρος, έχει παρατηρηθεί ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της μεγάλης διάδοσης της λύρας, η παράδοση των σκοπών που παίζονται με το βιολί, ιδίως στις ανατολικές και δυτικές περιοχές του νησιού, υποχωρεί συνεχώς και τείνει να εξαφανισθεί. Για τους λόγους αυτούς θεωρήθηκε αναγκαίο να διασωθεί, ό,τι ήταν δυνατόν από τη βιολιστική πρακτική της εν λόγω παράδοσης, κι από το άλλο, να ενισχυθούν ηθικά οι φορείς της και να πεισθούν όχι μόνο να μην εγκαταλείψουν, αλλά αντίθετα να συνεχίσουν να συντηρούν την αξιόλογη αυτή παράδοση με μεγαλύτερη επιμέλεια και ενδιαφέρον.

Αρχείο Ιωάννη Σβορώνου

Ο Ιωάννης Σβορώνος γεννήθηκε στη Μύκονο το 1863. Γράφτηκε στη Νομική, την οποία όμως εγκατέλειψε για να επιδοθεί στη νομισματολογία. Στάλθηκε ως υπότροφος της κυβέρνησης στην Ευρώπη (Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο) το διάστημα 1885-1889 και εξασκήθηκε στα κυριότερα νομισματολογικά μουσεία και κυρίως στο Βρετανικό Μουσείο. Συνέγραψε τη μελέτη “Numismatique de la Crète ancienne”, έργο που βραβεύθηκε από τη Γαλλική Ακαδημία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1899 διορίστηκε διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών και το 1918 εξελέγη καθηγητής Νομισματολογίας στο Πανεπιστήμιο. Πέθανε στην Αθήνα το 1922. Παρουσίαση περιεχομένου της συλλογής: -Οικογενειακή αλληλογραφία : 1) επιστολές της μητέρας του Μαρίας, της αδελφής του Χαρίκλειας και των αδελφών του Αντώνη, Δημήτρη, Ζαννή προς τον Ιωάννη το διάστημα των σπουδών του στο εξωτερικό (1885-1889), 2) επιστολές Ιωάννη Σβορώνου προς τη γυναίκα του Καλλιόπη και τα παιδιά του Φρόσω και Νικόλαο (1913). -Επιστολές των Γρ. Μακρυγιάννη, Α. Ποστολάκκα, Jean Loubier, Α. Σεφερλή, B.V. Head, Δ. Κακλαμάνου, Ν.Γ. Πολίτη, Π.Σ. Φωτιάδη προς τον Ι. Σβορώνο (1886-1920).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr