Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Λίθινων

Η Συλλογή περιλαμβάνει περίπου 4500 αντικείμενα/μνημεία. Με εξαίρεση ελάχιστα αντικείμενα της προϊστορικής εποχής, τα έργα της Συλλογής χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως και την ύστερη αρχαιότητα. Τα έργα αυτά αποτελούν δείγματα παραγωγής κυρίως των τοπικών εργαστηρίων γλυπτικής, ενώ πολλά είναι εισαγωγές από την Αττική και δημιουργίες άλλων καλλιτεχνικών εργαστηρίων του βορειοελλαδικού καθώς και του μικρασιατικού χώρου. Η Συλλογή περιλαμβάνει αρχιτεκτονικά μέλη, τμήματα γλυπτής διακόσμησης κτηρίων, βωμούς, σαρκοφάγους, ανάγλυφα, αγάλματα, αυτοκρατορικά και ιδιωτικά πορτρέτα, εικονιστικούς ανδριάντες από τη Θεσσαλονίκη και περιοχές της Μακεδονίας. Μεγάλο μέρος της Συλλογής Λίθινων συνιστούν και οι επιγραφές, οι οποίες απαντούν και σε μνημεία με ανάγλυφες παραστάσεις. Επίσης, η Συλλογή περιλαμβάνει και λίθινα αντικείμενα εργαστηριακού χαρακτήρα σε πρώτη ή δεύτερη χρήση. Στη Συλλογή εντάσσονται και σύγχρονα ακριβή αντίγραφα μεμονωμένων λίθινων μνημείων. Ανάμεσά τους είναι και τα αντίγραφα των αμφίγλυφων πεσσών του ρωμαϊκού μνημείου γνωστού ως Incantadas (=Μαγεμένες) ή Στοά των Ειδώλων, οι οποίοι μαζί με αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου βρίσκονται από τον 19ο αιώνα στο Λούβρο. Τέλος, στη Συλλογή ανήκει μικρός αριθμός μνημείων της οθωμανικής περιόδου, περιλαμβάνοντας κυρίως επιγραφές στην οθωμανική και την εβραϊκή γλώσσα.

Αρχείο Γραμματείας/Υπουργείου επί των Στρατιωτικών Μ/Γ (Μηχανικόν Σώμα)

Περιέχει έγγραφα σχετικά με οικοδομές, κατασκευές, αποξηράνσεις, σχέδια πόλεων κ.ά.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr