Συλλογές της ημέρας

Αρχές Σύνταξης της Αρχαιοελληνικής Γλώσσας

Δεν είναι ένα σχολικό βοήθημα με ορισμούς φαινομένων σύνταξης, αλλά είναι ένα θεωρητικό και πρακτικό εργαλείο, το οποίο συνδυάζεται με τα κείμενα του Ανθολογίου και τις "Ηλεκτρονικές ασκήσεις" για τη συστηματική εκμάθηση της δομής του αρχαιοελληνικού λόγου. Παρέχει ύλη διαβαθμισμένη σε δύο επίπεδα: το πρώτο επίπεδο καλύπτει την εισαγωγή και εξοικείωση με τις αρχές της αρχαιοελληνικής σύνταξης· στο δεύτερο προσεγγίζονται ιδιορρυθμίες της συντακτικής δομής του αρχαιοελληνικού λόγου ή σχολιάζεται η σχετική ορολογία και βιβλιογραφία. Αξιοποιεί αντιπροσωπευτικά παραδείγματα αντλημένα από τα κείμενα του Ανθολογίου, τα οποία συνοδεύονται από μετάφραση και σχολιασμό των ομοιοτήτων και των διαφορών ανάμεσα στη δομή της αρχαιοελληνικής και της νεοελληνικής σύνταξης. Ως προς το χρονικό και ειδολογικό εύρος:περιορίζεται στην περιγραφή της σύνταξης του αττικού πεζού κυρίως λόγου κατά τον 5ο και 4ο αι. π.Χ., καλύπτοντας τα γραμματειακά είδη της ιστοριογραφίας, της ρητορικής και της φιλοσοφίας, από τα οποία αντλούνται και τα περισσότερα παραδείγματα. Δυνατότητες πλοήγησης και αναζήτησης: Μέσω του αναλυτικού Πίνακα περιεχομένων, από τον οποίο μπορεί κανείς να μεταβεί στο κεφάλαιο ή την ενότητα που τον ενδιαφέρει. Μέσω του Συσχετικού πίνακα, όπου συστεγάζονται εποπτικοί πίνακες ανά ομάδες φαινομένων, με ενεργούς δεσμούς σε όρους και φαινόμενα στα οποία παραπέμπουν. Μέσω του αλφαβητικού Ευρετηρίου όρων, όπου δίνεται η δυνατότητα εύρεσης ενός όρου ή περισσότερων όρων σε σύζευξη ή διάζευξη μεταξύ τους.

Συλλογή προσωπικών αντικειμένων Γεωργίου Σ. Φραγκούδη

Προσωπικά αντικείμενα του ιδρυτή του Παντείου Πανεπιστημίου Γεωργίου Σ. Φραγκούδη (1869-1939): ένα ζεύγος δίοπτρα με κορδόνι, ένα μπαστούνι ξύλινο, ένα μπαστούνι ξύλινο με μεταλλική λαβή.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr