Συλλογές της ημέρας

Συλλογή Όθωνα Κάπαρη

Η προσωπική συλλογή του Όθωνα Κάπαρη περιλαμβάνει ευρήματα από τη μυκηναϊκή Ακρόπολη των Κουκουναριών, αντικείμενα από τη βυζαντινή περίοδο, νομίσματα, χάρτες, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των αγροτών της Πάρου, ναυτικό υλικό, ιστορικά βιβλία, τοπικές εφημερίδες, περιοδικά και φωτογραφικό υλικό από την Πάρο.

Το Ρουμανικό Αρχείο

Οι στενές σχέσεις της Μονής Βατοπαιδίου με τις ηγεμονίες της Μολδαβίας και της Βλαχίας και το πλήθος των μετοχίων και των κτημάτων που απέκτησε σε αυτές – από τον ΙΖ’ αι. κ. εξ. – οδήγησαν στην συγκέντρωση ενός μεγάλου όγκου σχετικού αρχειακού υλικού. Το βατοπαιδινό ρουμανικό αρχείο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στο Αγιον Ορος και αποτελείται από 12.650 έγγραφα (ορισμένα εκ των οποίων φέρουν πλούσια διακόσμηση), χάρτες, αρχειακούς κώδικες και κατάστιχα. Το υλικό αυτό χρονολογείται από τον ΙΕ’ έως τον ΙΘ’ αι., είναι κυρίως σε ρουμανική γλώσσα, αλλά περιλαμβάνει και 874 ελληνικά έγγραφα, 464 ρωσικά, 285 σλαβονικά και μικρό αριθμό τουρκικών, αρμενικών, σερβικών κ. ά. Το παλαιότερο έγγραφο χρονολογείται στα 1428 και εκδόθηκε από τον ηγεμόνα της Μολδαβίας Αλέξανδρο τον Καλό. Ως προς το περιεχόμενο συναντώνται κυρίως έγγραφα σχετικά με οικονομικές υποθέσεις της Μονής και των μετοχίων της στις δύο ηγεμονίες· αφιερώσεις ακινήτων, συμβόλαια, αποδείξεις, αλληλογραφία βατοπαιδινών επιτρόπων, σχέδια κτημάτων , ελεημοσύνες κ. ά.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr