Συλλογές της ημέρας

Αρχειακές συλλογές Γαλλίας

Οι αρχειακές συλλογές περιλαμβάνουν αρχεία που έχουν επιλεγεί επειδή περιέχουν στοιχεία για την Ελλάδα και προέρχονται από τις αρχειακές σειρές: 1) Archives du Ministere des Affaires Etrangeres, Paris: Correspondance Consulaire et Commerciale, Correspondance Politique, Correspondance Politique des Consuls, Guerre 1914-1918, Novelle Serie (Correspondance Politique et Commerciale), Papiers d’ Agents, Serie Z (Europe 1918-1940), 2) Archives du Ministere des Affaires Etrangeres, Nantes: Centre des Archives diplomatiques de Nantes, 3) Archives Nationales: Archives Prives, Serie B (Affaires Etrangeres), Serie F (Administration Generale de la France)

Θέατρο και λαϊκή παράδοση (1871-1912)

Καρπός του ερευνητικού έργου "Αποτυπώματα της παράδοσης στο Νεοελληνικό Θέατρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1870 μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους". Περιλαμβάνει Μητρώο έργων, Μητρώο συγγραφέων και Παραστασιολόγιο. Αναζητήθηκαν σχετικά με το ζήτημα θεωρητικά κείμενα (σε πρώτη φάση αποδελτιώθηκαν τα Άπαντα του Κωστή Παλαμά) και συλλέχθηκε σημαντικό μέρος από τις πρωτογενείς πηγές του Ευρωπαϊκού Συμβολισμού, του κινήματος που ασκεί επίδραση στο φαινόμενο που εξετάζεται. Δημιουργήθηκε το έρεισμα, πάνω στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν θεωρητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr