Συλλογές της ημέρας

Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα (ψηφιακή συλλογή)

Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα Το Δεκέμβριο του 2004, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανέλαβαν το έργο "Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα", στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας". Το Νοέμβριο του 2006, το έργο ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μιας επιστημονικά τεκμηριωμένης ψηφιακής συλλογής έντυπου και αρχειακού υλικού από τις σειρές των ΑΣΚΙ, η οποία καλύπτει ολοκληρωμένα τις σχέσεις της ελληνικής αριστεράς με την τέχνη και τον πολιτισμό στον 20ό αιώνα (ιδεολογικά ρεύματα, αισθητικές συγκρούσεις, θεωρητικός λόγος, συζητήσεις για τον πολιτισμό και την τέχνη, λογοτεχνία, καλές τέχνες). Η ψηφιακή συλλογή είναι προσβάσιμη από αυτόν τον διαδικτυακό τόπο στο σύνολό της χωρίς χρέωση. Στο πλαίσιο του έργου τεκμηριώθηκαν σε βάση δεδομένων και ψηφιοποιήθηκαν 24.185 τεκμήρια (4.002 αρχειακά τεκμήρια, 19.785 έντυπα τεκμήρια, 308 φωτογραφίες) συνολικού όγκου ισοδύναμου με 70.124 σελίδες μεγέθους Α4. Το υλικό αυτό επελέγη από τις συλλογές της βιβλιοθήκης, τα αρχεία και το φωτογραφικό αρχείο των ΑΣΚΙ.

Πολιτικό Μικρασιατικό Κέντρο

Το Πολιτικό Μικρασιατικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1924. Ιδρυτές ήταν ο Απ. Ορφανίδης, Εμμ. Εμμανουηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, Δημ. Μαρσέλλος, κ.ά Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Απ. Ορφανίδης και γενικός γραμματέας ο Εμμ. Εμμανουηλίδης. Στις πρώτες συνεδριάσεις συμμετείχε και ο Κονδύλης ως αρχηγός του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, με το οποίο κατέβηκαν οι πρόσφυγες στις εκλογές του 1923 και το οποίο υποστήριξαν μέχρι το 1925, όταν διασπάστηκε. Το ΠΜΚ ίδρυσε από την αρχή πολλά παραρτήματα σε διάφορες περιοχές της χώρες και κάλεσε όλους τους προσφυγικούς συλλόγους να συμμετάσχουν σε αυτό. Στόχος ήταν η πολιτική δραστηριοποίηση των προσφύγων για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους απέναντι στις διάφορες κυβερνήσεις. Αρκετά από τα ιδρυτικά του μέλη διετέλεσαν βουλευτές. Η συλλογή περιλαμβάνει δύο βιβλία πρακτικών του Πολιτικού Μικρασιατικού Κέντρου (Πρακτικά Συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων 1924-1927 και 1929-1951).

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr