Συλλογές της ημέρας

Υπηρεσιακό Αρχείο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών

Περιέχει υπηρεσιακά έγγραφα και πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Δημοτικής Βιβλιοθήκης από το 1944 μέχρι σήμερα.

Συλλογή Αρχαιολογικού Μουσείου Αμφιπόλεως

Η συλλογή του μουσείου περιλαβάνει αντικείμενα που παρέχουν πληροφορίες για τα ιερά και το γυμνάσιο της αρχαίας πόλης, τους ναούς των παλαιοχριστιανικών χρόνων, καθώς και το δημόσιο και ιδιωτικό βίο των κατοίκων της σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της. Η ζωή στην ευρύτερη περιοχή πριν από την ίδρυση της Αμφίπολης και μετά την εγκατάλειψή της σκιαγραφείται μέσα από τρεις ενότητες αφιερωμένες στους προϊστορικούς (5000-1 100 π.Χ.], τους πρώιμους ιστορικούς [1 Οος-6ος αι. π.χ.] και τους βυζαντινούς χρόνους (9ος-13ος αι.]. Τέλος, στο Μουσείο παρουσιάζεται η πορεία της αρχαιολογικής έρευνας και των ανασκαφών στο χώρο της Αμφίπολης, από τους πρώτους περιηγητές του 16ου αιώνα ως τις συστηματικές ανασκαφές του 20ού.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr