Συλλογές της ημέρας

Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα

Το Μουσείο κατασκευάστηκε με δαπάνη του ιδίου και φιλοξενεί 22 γλυπτά του καλλιτέχνη, 13 ξυλογραφίες, 1 χαλκογραφία και 16 μετάλλια. Σε δύο ξύλινες προθήκες υπάρχουν σχέδια, εργαλεία της δουλειάς του και προσωπικά αντικείμενα του γλύπτη.

Αρχείο Σπύρου Λάμπρου

Ο Λάμπρος Σπύρου (1914-;) ήταν χειρούργος ουρολόγος. Γεννήθηκε στο Βούνο Χειμάρρας αλλά η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Από μικρός ανέπτυξε δραστηριότητα γύρω από την προβολή του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος. Στον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο υπηρέτησε εθελοντικά, ενώ πήρε μέρος στην Αντίσταση στη διάρκεια της Κατοχής. Μετά το τέλος του πολέμου έγινε στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΚΕΒΑ). Ο Σπύρου υπήρξε στέλεχος και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, της Εταιρείας Λογοτεχνών Ιατρών, της Αθλητιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ.ά. Παράλληλα μετείχε σε πολλά αθλητικά σωματεία και συλλόγους, σε φυσιολατρικές και εκδρομικές οργανώσεις Δημοσίευσε άρθρα και βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσίαση περιεχομένου: Το αρχείο περιέχει υλικό (αλληλογραφία, πιστοποιητικά, χειρόγραφα και δακτυλόγραφα ομιλιών, αποκόμματα εφημερίδων, διπλώματα, φωτογραφίες, προσκλήσεις κ.ά.) σχετικά με τη δραστηριότητα του Σπύρου ως μέλους της ΚΕΒΑ, της Αστροναυτικής Εταιρείας αθλητικών οργανώσεων κ.ά. Δομή αρχείου: Υποφάκελος 1 Βορειοηπειρωτικά (1950-1979) Υποφάκελος 2 Αλληλογραφία (1931-1974) Υποφάκελος 3 Διάφορα (1941-1993) Υποφάκελος 4 Αποκόμματα εφημερίδων (1909-1965) Περιέχονται επίσης δύο άλμπουμ με φωτογραφίες. Βλ. και αναλυτική περιγραφή στο http://www.elia.org.gr/userfiles/archives/%CE%A3%CE%A0%CE%A5%CE%A1%CE%9F%CE%A5__%CE%9B%CE%91%CE%9C%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3.pdf.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr