Συλλογές της ημέρας

Συλλογή κέρινων προπλασμάτων

Περιέχει 1660 προπλάσματα αφροδισίων και δερματικών νόσων (π.χ. λέπρα, εξανθήματα κ.λπ.) τα οποία κατασκευάσθηκαν από τον καθηγητή Ιατρικής Γεώργιο Θ. Φωτεινό αρχικά και από ειδικά εκπαιδευμένους τεχνίτες αργότερα.Βρισκόμενος στο Παρίσι ο Γ.Θ. Φωτεινός για σπουδές (1902-1905) θέλησε να εκπαιδευθεί ο ίδιος επί πλέον και στην κατασκευή προπλασμάτων, κατανοώντας τη μεγάλη σημασία της οπτικής εικόνας και της οπτικής μνήμης στην διδασκαλία και στην εκμάθηση της Δερματολογίας Αφροδισιολογίας με την τεράστια ποικιλία μορφολογικών παραλλαγών Απέδιδε και ορθά, μεγάλη σημασία στην ακριβή απεικόνιση του αντικειμένου. Για την επιτυχία στην εκπαίδευση αυτή χρειαζόταν συνδυασμός ιατρικής γνώσης, ειδικής τεχνικής εκπαίδευσης και ταλέντου, ίσως και πείσμα. Το τελευταίο χρειάστηκε στον Καθηγητή Γ.Θ. Φωτεινό, γιατί ο περίφημος Βαreta, κατασκευαστής των προπλασμάτων του Μουσείου St. Louis των Παρισίων αρνήθηκε με επιμονή να τον βοηθήσει στην εκπαίδευσή του αυτή. Στο Βερολίνο όμως, όπου μετέβη αργότερα, έπεισε, με την υποστήριξη του Καθηγητού Lassar τον κατασκευαστή προπλασμάτων του Μουσείου της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Βερολίνου, γλύπτη Kasten, να αναλάβει αποτελεσματικά την διδασκαλία του στο πεδίο αυτό. Στο VII Διεθνές Συνέδριο Δερματολογίας (Ρώμη 1912), παρουσίασε 24 προπλάσματα που αφορούσαν κυρίως αποτελέσματα θεραπείας με αρσενικό. Τότε σχεδόν άρχισε να εφαρμόζεται το φάρμακο αυτό. Ο καθηγητής Γ.Θ. Φωτεινός εδώρησε το 1913 στην Στρατιωτική Σχολή των Παρισίων Val-de-Grace (Διευθυντής Μ. Mignon) μετά από παράκληση του αρχιάτρου Αnand - αρχηγού της στρατιωτικής υγειονομικής αποστολής στην Ελλάδα - 6 - προπλάσματα που αφορούσαν μαχητές-στρατιώτες της πολιορκίας του Μπιζανίου με κρυοπαγήματα, τραύματα κλπ. Τούτα εξετέθηκαν μόνιμα στο μουσείο της παραπάνω Σχολής. Συνέγραψε επίσης το 1907 πραγματεία με τίτλο: “Die Bedeutung νon Wachsabdrucken (moulages) fur Dermatologie υnd Syphilis nebst einer ausfurlichen Beschreibung ihner Herstellung” που αναφερόταν στην θεωρία και στην πράξη της κατασκευής προπλασμάτων.

Πρόγραμμα των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντος του ναυάρχου Μιαούλη (K56ζ_3)

Έντυπο μονόφυλλο "Πρόγραμμα των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντος του ναυάρχου Μιαούλη", τυπωμένο στην Ερμούπολη στις 21 Απριλίου 1889.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr