Συλλογές της ημέρας

Έλληνες Ζωγράφοι μετά την Άλωση, 1450-1850 (Ευρετήριο)

Στόχος του προγράμματος είναι η ανασύνθεση του καλλιτεχνικού περιβάλλοντος του ελληνικού και ορθόδοξου κόσμου μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) έως τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Ένα από τα κύρια έργα του προγράμματος είναι η συγκρότηση ενός corpus των Ελλήνων ζωγράφων μετά το Βυζάντιο. Περιλαμβάνει μια εξαντλητική καταγραφή των επώνυμων ζωγράφων από το 1450 έως το 1850, τα βιογραφικά τους στοιχεία και πλήρη κατάλογο των έργων τους, φορητών εικόνων και τοιχογραφιών. Οι φορητές εικόνες είναι σήμερα διασκορπισμένες σε μουσεία, ναούς και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, ενώ τα τοιχογραφημένα μνημεία βρίσκονται σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο. Η συλλογή αποτελείται από στοιχεία ζωγράφων φορητές εικόνες και τοιχογραφίες.

Αρχείο Μιχάλη Σουγιούλ

Ο Μιχάλης Σουγιούλ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου, 1906-1958) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες δημοφιλούς μουσικής. Γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Η οικογένειά του έφτασε στην Αθήνα το 1920. Ο Σουγιούλ είχε ήδη αρχίσει μαθήματα μουσικής στη Σμύρνη χωρίς όμως να παίρνει κάποια συστηματική μουσική μόρφωση πέραν των μαθημάτων στο πιάνο. Η πρώτη ευκαιρία να παρουσιαστεί μπροστά σε κοινό του δίνεται το καλοκαίρι του 1924 στη Τρίπολη. Οι γονείς του δεν συμφωνούν με τη προοπτική ενασχόλησής του με τη μουσική. Μετά από ένα σύντομο ταξίδι στη Γαλλία, ο Σουγιούλ επιστρέφει στην Ελλάδα και αποδέχεται την πρόταση που του γίνεται να ξαναπαίξει επαγγελματικά πλέον, στον ίδιο χώρο στην Τρίπολη. Το καλοκαίρι του 1925 δημιουργεί μια τζάζ ορχήστρα και ουσιαστικά αποφασίζει να ασχοληθεί με τη μουσική. Υπήρξε πολυγραφότατος με περισσότερα από 700 τραγούδια, ενώ είχε γράψει μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και 10 κινηματογραφικές. Δουλεύει ακατάπαυστα σε νυχτερινά κέντρα, σε μουσικά θέατρα ενώ δεν ξεχνά να δισκογραφεί τακτικά. Γράφει τραγούδια για τους πιο γνωστούς τραγουδιστές και ηθοποιούς της εποχής, Α. Καλουτά, Σ. Βέμπο, Τ. Μαρούδα, Φ. Πολυμέρη, Ν. Γούναρη ενώ παράλληλα γνωστοί θεατρικοί συγγραφείς και στιχουργοί όπως οι Α. Σακελλάριος, Χ. Γιαννακόπουλος, Μ. Τραϊφόρος, του εμπιστεύονται στίχους τους. Θεωρείται ο εμπνευστής του είδους του αρχοντορεμπέτικου μαζί με τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο, ως στιχουργούς. Πρώτο τραγούδι της σχολής αυτής ήταν "Το τράμ το τελευταίο" σε Αθηναϊκή τότε επιθεώρηση. Ο Μιχάλης Σουγιούλ έφυγε πρόωρα από τη ζωή τον Οκτώβριο του 1958. Περιλαμβάνει παρτιτούρες (1 χειρόγραφη και έντυπες), κείμενα επαγγελματικά και προσωπικά, επιστολές, βιβλιάρια εργασίας, αφίσες, φωτογραφίες, προγράμματα και προσκλήσεις εκδηλώσεων και συναυλιών, οπτικοακουστικό υλικό και τέλος βραβεία και κάδρα. Το υλικό περιλαμβάνει ντοκουμέντα που συλλέχθηκαν από τον ίδιο τον Μιχάλη Σουγιούλ κατά τη διάρκεια της ζωής του, όσο και από τις κόρες του μετά θάνατον και αφορά κυρίως υλικό από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν προς τιμήν του.

Για προγραμματιστές

Είστε προγραμματιστής και σας φάνηκε ενδιαφέρον το μητρώο; Μπορείτε να έχετε τις συλλογές του μητρώου για επεξεργασία μέσω γνωστών πρωτοκόλλων.

Μάθετε περισσότερα...

Καλώς ήλθατε στα Μητρώα Πόρων Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Το εργαλείο αυτό αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου DARIAH-ΑΤΤΙΚΗ Ανάπτυξη της ελληνικής ερευνητικής υποδομής για τις ανθρωπιστικές επιστήμες ΔΥΑΣ.

Μέσω αυτού ο χρήστης ερευνητής ή μελετητής των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες τόσο για φορείς (οργανισμούς ή ιδιώτες) της Ελλάδας, όσο και για τις συλλογές, φυσικές και ψηφιακές, που κατέχουν ή διαχειρίζονται.

Oι χρήστες του εργαλείου αξιοποιούν την προσφερόμενη τεχνογνωσία και τους διαθέσιμους ψηφιακούς πόρους για την αναβάθμιση της ποιότητας της έρευνάς τους ή και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Οι διαχειριστές πολιτιστικών συλλογών (αρχειονόμοι, βιβιοθηκονόμοι, επιμελητές μουσείων) αξιοποιούν τη συλλογική τεχνογνωσία για την ευρύτερη δυνατή κοινωνική αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων των ανθρωπιστικών επιστημών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το περιεχόμενο του ψηφιακού εργαλείου εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται συνεχώς με φιλοδοξία τη διάδοση του ελληνικού αναλογικού και ψηφιακού περιεχομένου και την πρόσβαση σε επιστημονικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό και η συμβολή των χρηστών είναι απαραίτητη.

Το έργο κατέστη εφικτό χάρη και στην πολύτιμη συνδρομή των υπευθύνων των φορέων στους οποίους απευθύνθηκε το ΔΥΑΣ, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Για διορθώσεις, επικαιροποιήσεις στοιχείων ή και για εισαγωγή νέων οργανισμών και συλλογών παρακαλούμε να συμπληρώσετε τις αντίστοιχες φόρμες:

  • φόρμα οργανισμών
  • φόρμα συλλογών
και να τις στείλετε στο dyas@academyofathens.gr